Parzenie herbaty – przewodnik dla smakoszy

Jesteś fanem rozmaitych aromatycznych naparów? Nie uznajesz przetworzonych, sproszkowanych i umieszczonych w torebkach herbat sprzedawanych w sieciach sklepów spożywczych i dużych supermarketach? Wysokiej jakości naturalne susze kupujesz wyłącznie w specjalistycznych sklepach z herbatą? Zastanawia cię jak wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku? Przede wszystkim gatunek ma znaczenie – herbata biała, zielona, czerwona, czarna – każdą zaparza się w nieco inny sposób.

Herbata biała

Jest to najdelikatniejsza i najbardziej łagodna ze wszystkich herbat. Aby wydobyć jej niepowtarzalny aromat listki należy parzyć 7 minut. Woda musi być przy tym lekko przestudzona (około 2 minut po zagotowania). Susz wykorzystujemy 2-3 razy.

Herbata zielona

Metoda parzenia zielonej herbaty jest trochę bardziej skomplikowana. Na szczęście istnieje łatwy do zapamiętania wzór: 3-3-3. Herbaciane listki zalewamy bowiem wodą po 3 minutach od zagotowania, parzymy przez 3 minuty oraz wykorzystujemy 3-krotnie. Co ciekawe Chińczycy pierwszym naparem jedynie przepłukują dzbanek, zaś dopiero drugi i trzeci wypijają. Pamiętajmy przy tym, że raz użyty susz traci swoje właściwości po upływie 7 godzin.

Pu-Erh – herbata czerwona

Pu-Erh parzymy wrzącą wodą przez 7 minut. Te same listki możemy wykorzystać również do przygotowania drugiego naparu.

Herbata czarna

Jest to najmniej kłopotliwy w przygotowaniu gatunek. Liście czarnej herbaty zalewamy wodą tuż po zagotowaniu – tzw. „białym wrzątkiem” (temperatura 95 stopni Celsjusza). W zależności od właściwości jakie chcemy wydobyć z suszu, parzymy go albo 3 minuty (napar pobudzający) albo 5 minut (odprężający). Z jednej porcji listków, przygotowujemy jedną porcję napoju.

Zobaczcie jakie herbaty oferuje dla was Sklep z herbatą – Kraina Aromatów

CONTACT US

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Wysyłanie

Zaloguj się używając swojego loginu i hasła

Nie pamiętasz hasła ?

Przejdź do paska narzędzi